Pig Farm

Kompromis između proizvodnje kvalitetnog svinjskog mesa i zaštite životne stedine kroz ekonomski održiv i ekološki prihvatljiv tehnološki proces 

Cilj projekta je proizvodnja kvalitetno svinjsko meso prema zahtevu domaceg tržišta uz značajno smanjenje emisije zagadjivača izraženih kroz CO2 ekvivalent. Stvoren je novi genotip tovljenika ukrštanjem majčinske autohtone rase moravke i očinske plemenite mesnate rase durok. Na ovaj način su dobijeni tovljenici melezi koji su u slobodnom sistemu tova u prirodi postigli dnevne priraste iznad 600 grama i sadržaj mišićnog tkiva u trupu oko 56 %, žive mase približno 110kg za period tova od 9 meseci. Emisija zagadjenja je smanjena za 50,7 % izraženo u  ecvCO2. Oko 80 % hrane za tovljenike je bila hrana koja je imala kao takva nultu emisiju zagađenja, jer je bila neminovnost neke druge proizvodnje (nus proizvodi različite prehrambene industrije, ratarstva, voćarstva) ili hrana koja se nalazila u prirodi. Na taj način su tovljenici ekološki bezbedno "reciklirali" hranu koja bi mogla predstavljati potencijalne zagađivače. Samo 20 % hranidbenih potreba tovljenici su podmirivali iz konvencionalne ratarske proizvodnje i u najvećem obimu su u ovom slučaju korišćne žitarice. Takođe, zbog slobodnog držanja svinja u šumskim i pašnjačkim ekosistemima, proizvodi sekrecije i ekskrecije se nisu deponovali na odlagalistima stajnjaka i osoke stvarajuci niz zagadjivača u procesu anaerobne fermentacije nego su se bezbedno razlagali u samim ekosistemi dajući doprinos istim.

Oblast

Poljoprivreda, Stočarstvo, Zaštita životne sredine

Tehnologija

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Faza razvoja

Koncept
Lična karta inovacije