„Rajko” i „Domino” roboti iz Srbije koji će automatizovati industriju


„Industrijski roboti, projektovani po modelu naših malih laboratorijskih prototipova, imaće neuporedivo veću nosivost i snagu, biće robusniji i mnogo skuplji. U određenom proizvodnom sistemu, npr. automobilskoj ili prehrambenoj industriji, biće deo potpuno digitalizovanog i automatizovanog unutrašnjeg transporta”.

Četvrta industrijska revolucija, koja podrazumeva kompletnu digitalizaciju i automatizaciju proizvodnih procesa, u poodmakloj je fazi. Jedan segment, ipak, još nije dovoljno razvijen, ni kod nas ni u svetu, a to je autonomni unutrašnji transport baziran na inteligentnim mobilnim robotima. U inovativne delatnosti na tom polju ulažu se napori i u domaćim okvirima, pa je tako istraživački tim Mašinskog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 1. septembra zvanično otpočeo rad na dvogodišnjem projektu MISSION4.0, koji finansira Fond za nauku Republike Srbije.

Cilj srpskih istraživača je da projektom iz oblasti robotike i veštačke inteligencije dođu do saznanja koja će potencijalno unaprediti proizvodne delatnosti. Prema njihovim rečima, digitalizacija, koja je evidentna u Srbiji, ali mahom u javnom sektoru, trebalo bi da „uplovi” i u proizvođački sektor, u privredu i industriju, te da privatni sektor takođe prepozna i podrži naučnoistraživački rad, shodno usvojenoj Strategiji razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji.

U Laboratoriji za industrijsku robotiku i veštačku inteligenciju, realizovano je okruženje koje je za robota potpuno nepoznato. Uz korišćenje i analizu informacija koje dobija od senzora, a pre svega dve kamere, RAICO je u stanju da odredi na kojoj udaljenosti se nalazi određeni objekat kome treba da priđe i kojim treba da manipuliše, a i koje je prepreke potrebno izbeći tokom autonomnog kretanja.

Prema rečima profesora Miljkovića, to su ozbiljne kognitivne sposobnosti robota, ali nisu i konačni cilj.

„U međuvremenu smo zaključili da je za postizanje optimalnih rezultata potrebno da proširimo ideju. Nakon što smo krajem januara 2020. predali predlog projekta, nastavili smo s radom i ustanovili da bi nam još jedan mobilni robot, takođe s kognitivnim sposobnostima, koji se kreće uspešnije od prvog, odnosno može da ostvari ‘glatke’ putanje u svim pravcima, umnogome pomogao u dokazivanju polaznih stanovišta. Tako je nedavno nastao DOMINO (Deep learning based Omnidirectional Mobile robot with INtelligent cOntrol)”.

Dva laboratorijska prototipa moći će da uspešno međusobno komuniciraju, uz odbijanje „sajber napada”, da se izbegavaju tokom obavljanja robotskih zadataka, ali i rešavaju „konflikte”. U slučaju da dođe do greške i oba robota krenu ka ostvarivanju istog cilja, napredni algoritmi, zasnovani na tehnikama veštačke inteligencije poput veštačkih neuronskih mreža i biološki inspirisane optimizacije, pomogli bi im u odlučivanju čiji će robotski zadatak dobiti prioritet.

Kada se pomoću „Rajka” i „Domina” dođe do očekivanih rezultata u laboratorijskim uslovima, ti rezultati će moći da se implementiraju i u industrijskoj proizvodnji.