Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ultimate-member domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/nituser/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Valorizacija boja za životne namirnice iz otpada voća  i povrća izolovanih primenom zelenih ekstrakcija – NIT
Beetroot

Valorizacija boja za životne namirnice iz otpada voća  i povrća izolovanih primenom zelenih ekstrakcija

Istraživački tim sa Hemijskog fakulteta, na čelu sa docentom dr Petrom Ristivojevićem zajedno sa kolegama sa Inovacionog centrom Hemijskog fakulteta i privrednim subjektom Mandarina Cake Shop d.o.o., dizajnirao je visokokvalitetne, stabilne, funkcionalne i bezbedne pigmente izolovane iz otpada cvekle primenom ekološki prihvatljivih rastvarača. Ekstrakti pigmenata su obogaćeni supstancama koje povoljno utiču na zdravlje ljudi i našli su primenu za bojenje poslastičarskih proizvoda.
Za razliku od konvencionalnih hemikalija koje su se do danas koristile za izolovanje pigmenata, istraživački tim je izbegao upotrebu toksičnih, zapaljivih, postojanih hemikalija i razvio jedinstven i inovativan postupak, primenom zelenih rastvarača koji u svom sastavu sadrže jedinjenja iz biljaka, koja štite organizam od velikog broja bolesti. Pored toga, ovi nutritijenti produžavaju životni vek namirnice i povećavaju stabilnost proizvoda. Projekat je podržan Programom za razvoj Ujedinjinih nacija i Ministarstvom za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Potrebe za dalji razvoj:

Finansijska sredstva

Oblast

Hemijska industrija

Tehnologija

Prehrambena tehnologija

Faza razvoja

Testiranje tržišta
Lična karta inovacije