Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ultimate-member domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/nituser/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Funkcionalno pivo obogaćeno fenolnim jedinjenjima iz semenki grožđa – NIT
Header

Funkcionalno pivo obogaćeno fenolnim jedinjenjima iz semenki grožđa

Funkcionalno kraft pivo je obogaćeno fenolnim jedinjenjima iz semenki autohtone sorte grožđa Prokupac i fermentisano imobilisanim ćelijama kvasca.

Proizvod je rezultat rada u okviru međunarodnog projekta finansiranog od strane Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije (Program razvoj nauke i tehnologije – zajedničko finansiranje razvojnih i istraživačkih projekata Republike Srbije i Narodne Republike Kine, naziv projekta: „Razvoj novih fermentisanih proizvoda obogaćenih ekstraktima biljaka i gljiva“). Institucije učesnice ovog projekta su: Tehnološko-metalurški fakultet, Univerziteta u Beogradu (nosilac projekta); Poljoprivredni fakultet, Univerziteta u Beogradu; Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ - Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu; Medicinski fakultet, Univerziteta u Beogradu; Institut za opštu i fizičku hemiju, Univerziteta u Beogradu. Privredni subjekt participant na projektu je Dogma d.o.o.

Stručni žiri za dodeljivanje priznanja Beogradskog sajma dodelio je nagrade i priznanja najuspešnijim izlagačima i učesnicima 66. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća, koji se na Beogradskom sajmu održava od 21. do 24. maja 2024. godine, a među nagrađenima je bila i inovacija „Funkcionalno pivo obogaćeno fenolnim jedinjenjima iz semenki grožđa“.

Potrebe za dalji razvoj:

Finansijska sredstva

Oblast

Poljoprivreda

Tehnologija

Prehrambena tehnologija

Faza razvoja

Komercijalizacija
Lična karta inovacije

Semenka komine grožđa je odličan izvor flavan-3-ola, procijanidina i fenolnih kiselina, jedinjenja za koja su dokazana dobra antioksidativna svojstva. Upotreba semenki grožđa predstavlja vid valorizacije otpada iz vinske industrije, u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Rezultati ocene kvaliteta piva ukazuju da dodatak semenki grožđa doprinosi antioksidativnoj aktivnosti, funkcionalnosti kao i senzornoj prihvatljivost proizvoda od strane potrošača.