Danas je globalna industrija hrane podstaknuta da obezbedi sigurnost i kvalitet, dok je vođena proizvodnjom zasnovanom na potražnji. Preferencije potrošača se poslednjih godina značajno usmeravaju ka zdravijoj ishrani, prirodnim i funkcionalnim sastojcima, “clean label” oznakama i održivosti. Kako bi odgovorila…
HIRA VET probiotik predstavlja novu, jedinstvenu probiotičku kombinaciju bakterija mlečne kiseline koje spadaju u grupu generalno bezbednih bakterija i ulaze u sastav normalne crevne mikroflore. Zbog svog bezbednog sastava može da se koristi i za bremenite životinje, čime se podiže…
Cilj projekta je proizvodnja kvalitetno svinjsko meso prema zahtevu domaceg tržišta uz značajno smanjenje emisije zagadjivača izraženih kroz CO2 ekvivalent. Stvoren je novi genotip tovljenika ukrštanjem majčinske autohtone rase moravke i očinske plemenite mesnate rase durok. Na ovaj način su…
Istraživački tim sa Hemijskog fakulteta, na čelu sa docentom dr Petrom Ristivojevićem zajedno sa kolegama sa Inovacionog centrom Hemijskog fakulteta i privrednim subjektom Mandarina Cake Shop d.o.o., dizajnirao je visokokvalitetne, stabilne, funkcionalne i bezbedne pigmente izolovane iz otpada cvekle primenom ekološki…
Funkcionalno kraft pivo je obogaćeno fenolnim jedinjenjima iz semenki autohtone sorte grožđa Prokupac i fermentisano imobilisanim ćelijama kvasca. Proizvod je rezultat rada u okviru međunarodnog projekta finansiranog od strane Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije (Program razvoj nauke…
TestMaster je softversko i organizaciono rešenje za realizaciju testiranja kandidata. Rešenje razvijeno na Fakultetu organizacionih nauka. Obezbeđuje digitalizaciju i podršku svim fazama procesa testiranja: Primenom TestMaster rešenja značajno se unapređuje način testiranja, pre svega povećanjem objektivnosti i pouzdanosti čitavog sistema…