Apple Flour

Postupak za dobijanje bezglutenskog brašna od tropa jabuke i brašno dobijeno navedenim postupkom

Pronalazak se odnosi na industrijski postupak dehidratacije tropa jabuke (ljuska, semenka, peteljka i manja količina pulpe) koji ostaje nakon proizvodnje soka presovanjem. Dehidratacijom se dobija suvi trop niskog sadržaja (4-6 %) i aktivnosti vode (0.2-0.4) što omogućava mlevenje bez slepljivanja. Mlevenjem se dobija trajno, nehigroskopno brašno. Brašno ima izražen ukus i miris jabuke, visok sadržaj dijetnih vlakna (DV) (40-60 %) i antioksidanasa (AOs), kao i visok kapacitet vezivanja vode i ulja. Upotrebljava se kao dodatak ishrani kojim se nadoknađuje nedostatak DV i AOs u ishrani, odnosno dijetetski preparat za prevenciju dijabetesa i arterioskleroze, ili sastojak funkcionalne hrane (bezglutenskih proizvoda i proizvoda sa smanjenim sadržajem glutena a povećanim sadržajem DV i AOs). Optimalna dnevna doza brašna je određena in vivo studijom kojom je nedvosmisleno potvrđen pozitivan efekat na regulaciju metabolizma glukoze i lipida.

Potrebe za dalji razvoj:

Finansijska sredstva

Faza razvoja

Testiranje tržišta

Tip zaštite

Patent
Lična karta inovacije