Istraživački tim sa Hemijskog fakulteta, na čelu sa docentom dr Petrom Ristivojevićem zajedno sa kolegama sa Inovacionog centrom Hemijskog fakulteta i privrednim subjektom Mandarina Cake Shop d.o.o., dizajnirao je visokokvalitetne, stabilne, funkcionalne i bezbedne pigmente izolovane iz otpada cvekle primenom ekološki prihvatljivih rastvarača. Ekstrakti pigmenata su obogaćeni supstancama koje povoljno utiču na zdravlje ljudi i našli su primenu za bojenje poslastičarskih proizvoda. Za razliku od konvencionalnih hemikalija koje su se do danas koristile za izolovanje pigmenata, istraživački tim je izbegao upotrebu toksičnih, zapaljivih, postojanih hemikalija i razvio jedinstven i inovativan postupak, primenom zelenih rastvarača koji u svom sastavu sadrže jedinjenja iz biljaka, koja štite organizam od velikog broja bolesti. Pored toga, ovi nutritijenti produžavaju životni vek namirnice i povećavaju stabilnost proizvoda. Projekat je podržan Programom za razvoj Ujedinjinih nacija i Ministarstvom za zaštitu životne sredine Republike Srbije. |
Potrebe za dalji razvoj:
Finansijska sredstva
Institucija
Oblast
Hemijska industrija
Tehnologija
Prehrambena tehnologija
Faza razvoja
Testiranje tržišta