Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ultimate-member domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/nituser/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Postupak za dobijanje bezglutenskog brašna od tropa jabuke i brašno dobijeno navedenim postupkom – NIT
Apple Flour

Postupak za dobijanje bezglutenskog brašna od tropa jabuke i brašno dobijeno navedenim postupkom

Pronalazak se odnosi na industrijski postupak dehidratacije tropa jabuke (ljuska, semenka, peteljka i manja količina pulpe) koji ostaje nakon proizvodnje soka presovanjem. Dehidratacijom se dobija suvi trop niskog sadržaja (4-6 %) i aktivnosti vode (0.2-0.4) što omogućava mlevenje bez slepljivanja. Mlevenjem se dobija trajno, nehigroskopno brašno. Brašno ima izražen ukus i miris jabuke, visok sadržaj dijetnih vlakna (DV) (40-60 %) i antioksidanasa (AOs), kao i visok kapacitet vezivanja vode i ulja. Upotrebljava se kao dodatak ishrani kojim se nadoknađuje nedostatak DV i AOs u ishrani, odnosno dijetetski preparat za prevenciju dijabetesa i arterioskleroze, ili sastojak funkcionalne hrane (bezglutenskih proizvoda i proizvoda sa smanjenim sadržajem glutena a povećanim sadržajem DV i AOs). Optimalna dnevna doza brašna je određena in vivo studijom kojom je nedvosmisleno potvrđen pozitivan efekat na regulaciju metabolizma glukoze i lipida.

Potrebe za dalji razvoj:

Finansijska sredstva

Faza razvoja

Testiranje tržišta

Tip zaštite

Patent
Lična karta inovacije