Combact

BioCombact – Smart Bio Fertilizer Smart Bio Fertilizer forward

Smart Bio Fertilizer (SBF) je mikrobijalno đubrivo sa biopesticidnim svojstvima proizvedeno kao mešavina biološke i mineralne komponente, a koje poboljšava održivost proizvodnje različitih biljnih kultura, uključujući i organsku proizvodnju. SBF značajno povećava stopu konverzije i prinos različitih useva na različitim tipovima zemljišta.  
Tokom poslednjih decenija, povećanje poljoprivredne proizvodnje zasnivalo se uglavnom na intenzivnoj upotrebi hemijskih đubriva i pesticida. Visoka efikasnost i lakoća upotrebe hemikalija imale su značajan negativan uticaj na kontaminaciju životne sredine i nakupljanje ostataka u lancu ishrane, ali i na pojavu rezistentnih sojeva patogena, što je dovelo do daljih društvenih, ekonomskih i zdravstvenih problema.
Ideja iza SBF-a je da se razvije platformski proizvod, koji kombinuje mineralne supstrate i biološke agense – sigurne bakterije i alge – koji mogu da odgovore na glavni izazov: omogućavaju kontrolu bolesti biljaka i efikasno đubrenje, istovremeno eliminišu štetne efekte zagađenja, kontaminacije, toksičnosti i degradacije kvaliteta zemljišta uzrokovanim upotrebom konvencionalnih hemijskih đubriva i pesticida.
Poboljšano upravljanje i reciklaža biljnih ostataka u cilju poboljšanja zdravlja zemljišta i smanjenje gubitka hranljivih materija (azota, fosfora, kalijuma) u životnu sredinu je naš prioritet, zajedno sa interdisciplinarnim procesima dizajna za stvaranje poboljšivača zemljišta koji pozitivno utiču direktno ili indirektno na funkcionalnost korenovog sistema useva, i valorizovati nusproizvode biljaka i korisne mikrobe u održivoj poljoprivredi.
Više informacija na: https://combact.rs

Potrebe za dalji razvoj:

Finansijska sredstva

Posvećeni smo poboljšanju ukupne proizvodnje i održivosti ratarske proizvodnje, sa posebnim fokusom na organsku proizvodnju.