Rešenje razvijeno na FON-u i ove godine uspešno primenjeno za testiranje učenika na maloj maturi


Četvrtu godinu zaredom, u realizaciji završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja, uspešno je primenjeno TestMaster – softversko i organizaciono rešenje za testiranje kandidata razvijeno na Fakultetu organizacionih nauka, pod rukovodstvom prof. dr Marka Petrovića. Rešenje je razvijeno u saradnji sa Vladom Republike Srbije, Ministarstvom prosvete i Kancelarijom za IT i eUpravu, a njegovom primenom značajno je unapređen način testiranja, pre svega povećana je objektivnost i pouzdanost čitavog sistema i organizacije. Takođe, obezbeđeni su jednaki uslovi za sve učenike koji polažu završni ispit i isključen je prostor za greške pri pregledanju ili eventualnu pristrasnost.

Jedan od članova TestMaster tima, prof. dr Miloš Jevtić sa FON-a, objasnio je da se sada zatvorena pitanja pregledaju softverski, a otvorena pregledaju nezavisno dva pregledača i da je ove godine za tri dana pregledano 3.750.000 zadataka, od toga 375.000 otvorenih. Testovi se svakog dana nakon polaganja završnog ispita iz škola donose do jednog od 33 centra za skeniranje, koji se nalaze na različitim lokacijama u Srbiji. U ovim centrima se prvo vrši skeniranje i prevođenje testova u digitalni oblik, nakon čega počinje proces pregledanja zadataka. Ove godine, rezultati završnog ispita objavljeni su u rekordnom roku, dan nakon poslednjeg ispita male mature. TestMaster rešenjem značajno je unapređena pouzdanost sistema, a to pokazuje i broj naknadnih prigovora na preliminarne rezultate. I ove godine broj prigovora je na nivou jednog promila.

Kompleksnost ovog projekta može se sagledati i preko broja učesnika koji je uključen u čitav proces koji je u velikoj meri digitalizovan. Oko 66.000 učenika i oko 130.000 roditelja, oko 1.250 osnovnih škola, isto toliko direktora, oko 12.000 dežurnih nastavnika i 2.500 supervizora koji prate ispit i 12.000 nastavnika koji pregledaju zadatke. Svi ovi učesnici su na neki način uključeni u novi sistem sprovođenja završnog ispita koji sada omogućava elektronsko obavljanje svih aktivnosti.

Milan Pašić, pomoćnik Ministra prosvete za osnovno obrazovanje, izjavio je Tanjugu da je digitalizacijom završnog ispita obezbeđena transparentnost i tačnost procesa, kao i nepristrasnost u pregledanju. Pomoćnica direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Biljana Marić, istakla je da Kancelarija obezbeđuje kompletnu infrastrukturu za polaganje i brine o bezbednosti podataka i mreže. Takođe je istakla da su u saradnji sa FON-om uspostavili portal Moja srednja škola gde se elektronski obavljaju sve aktivnosti vezane za završni osnovne i upis u srednju školu.

Više informacija o TestMaster rešenju dostupno je na linku https://testmastersolutions.com.