STABILIZATOR SILAŽE čak za 50 puta brže izbaci vazduh iz biljne mase


Inovacijom Stabilizatorom silaže znatno će olakšati poljoprivrednim proizvođačima siliranje počev od ratarskih kultura kukuruza, lucerke i raži, pa do sporednih proizvoda prehrambene industrije. Stabilizatori silaže omogućavaju za svega dva sata brzo izbacivanje vazduha iz biljne mase koja se silira, što je 50 puta brže u odnosu na postojeće tehnike. Plan je da proizvod na tržištu bude dostupan za narednu sezonu siliranja u 2021. godini.

Za razvoj stabilizatora silaže bilo je potrebno dve godine, od laboratorijskih testiranja, definisanja prototipa do oglednih testiranja na farmama u praktičnim uslovima. Dr Aleksandri Ivetić je inače ovo treći patent, pa joj je iskustvo ranija dva itekako pomoglo. U razgovoru za Plodnu zemlju govori o tome kako Stabilizator silaže funkcioniše, odakle je dobila ideju za inovaciju, u čemu je prednost baš ovog stabilizatora u odnosu na one koji već postoje, kada bi mogao da se pojavi na tržištu, kao i kakva su iskustva sa ovogodišenjeg Delta Bizins Inkubatora gde je inovacija njenog tima proglašena za pobedničku.

„Stabilizatori silaže omogućavaju za svega dva sata brzo izbacivanje vazduha iz biljne mase koja se silira, što je 50 puta brže u odnosu na postojeće tehnike. Brzo otklanjanje vazduha iz silaže tokom skladištenja i što kraće izlaganje tokom korišćenja u ishrani su dva važna faktora koji određuju kvalitet silaže i očuvanje njene hranljive vrednosti. Glavni problemi dobrog siliranja su postizanje manje pH vrednosti i brzo uklanjanje vazduha iz silo mase na bezbedan način. Cilj primene našeg stabilizatora silaže je rešavanje oba problema.

Ova smeša je zdravstveno bezbedna za ljude i životinje, kao i za životnu sredinu. Stabilizator silaže sadrži smešu aditiva za hranu za ljude i za životinje, koja je odobrena u EU“, kaže dr Aleksandra Ivetić.