Danas je globalna industrija hrane podstaknuta da obezbedi sigurnost i kvalitet, dok je vođena proizvodnjom zasnovanom na potražnji. Preferencije potrošača se poslednjih godina značajno usmeravaju ka zdravijoj ishrani, prirodnim i funkcionalnim sastojcima, “clean label” oznakama i održivosti. Kako bi odgovorila…
Dia Solution je inovativni probiotik za sprečavanje i ublažavanje kliničkih simptoma i komplikacija dijabetesa. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije 10% globalne populacije boluje od dijabetesa. Ljudi sa dijabetesom imaju umanjen kvalitet života i povećan rizik za razvoj drugih ozbiljnih bolesti. Dijabetes dovodi do niza…
HIRA VET probiotik predstavlja novu, jedinstvenu probiotičku kombinaciju bakterija mlečne kiseline koje spadaju u grupu generalno bezbednih bakterija i ulaze u sastav normalne crevne mikroflore. Zbog svog bezbednog sastava može da se koristi i za bremenite životinje, čime se podiže…
Tim se bavi razvojem novih proizvoda i tehnologije proizvodnje bazirane na upotrebi gljiva. Istražuju se osobine materijala na bazi micelije koji se dobijaju u biološkom procesu kultivacije odabranih vrsta gljiva i hitinizacije otpadnog celuloznog materijala, pri čemu se dobija lagani…
Cilj projekta je proizvodnja kvalitetno svinjsko meso prema zahtevu domaceg tržišta uz značajno smanjenje emisije zagadjivača izraženih kroz CO2 ekvivalent. Stvoren je novi genotip tovljenika ukrštanjem majčinske autohtone rase moravke i očinske plemenite mesnate rase durok. Na ovaj način su…
Projekat donosi razvoj inovativne tehnologije koja nudi odgovor za rešavanje problema kontrole pristupa i falsifikovanja. Tehnologija se zasniva na biološki inspirisanom rešenju. Koriste se ljuspice sa krila leptira koje se prenose na predmete i time im daju zaštititu. Na krilima…
Tim saradnika sa Hemijskog fakulteta, predvođen doc. dr Petrom Ristivojevićem i dr Majom Krstić Ristivojević, naučnim saradnikom, radi na razvoju inovativnog farmaceutski aktivnog sastojka koji ima potencijal da uspori starenje kože izolovanjem iz biljnog materijala, primenom zelenih tehnologija. Ova pionirska…
M2BoostHEM je projekat koji se bavi razvojem novih dijetetskih suplemenata na bazi hemskog gvožđa, koji predstavlja oblik gvožđa koji ima najveću biološku raspoloživost i ne dovodi do neželjenih efekata karakterističnih za nehemsko (neorgansko) gvožđe. Kao izvor hemskog gvožđa koristi se…
Cilј projekta je ekstrakcija i inkapsulacija bioaktivnih komponenti iz otpadnih sirovina dobijenih preradom maline. U okviru projekta semenke maline, koje predstavljaju otpad u procesu proizvodnje voćnih sokova, će se upotrebiti za dobijanje bioaktivnih jedinjenja i formulisanje različitih kozmetičkih preparata (seruma,…
Siliranje je tehnološki postupak konzervisanja visokovlažnih biljaka namenjenih prvenstveno za ishranu domaćih životinja. Konzervisanje hraniva se vrši pomoću kiselina koje se dobijaju radom bakterija pri mlečno-kiselinskoj fermentaciji. Kao rezultat čitavog procesa dobija se silaža koja se koristi u ishrani životinja…
Predmetnim pronalaskom se rešava tehnički problem dodavanja suvog leda pri siliranju biljaka na farmi. Primenom predloženog uređaja za dodavanje suvog leda pri siliranju biljaka na farmama se ciljano dodaje suvi led u biljke koje se siliraju na bezbedan način, jer…
Dugogodišnjim istraživanjem i radom u poljoprivredi, posebno u ishrani domaćih životinja, potvrđeno je da se farmeri suočavaju sa velikim problemom u spremanju kvalitetnog sena, kako u prolećnim mesecima kada su vremenske prilike nestabilne, tako i u letnjim, kada dolazi do…